Our Blog

Dit is Hellomydear in de praktijk: “Oma erg ontroerd door dit cadeau”

Met Hellomydear teken je levensverhalen op. Maar hoe gaat dat in de praktijk? We tonen het je graag aan de hand van een echt bestaand verhaal!

Chantana Reemst (31) woont in Amsterdam met Michiel en hun dochter Isa-Linde. Ze werkt als illustrator en grafisch ontwerper. In 2013 werd Chantana’s oma Toos 90 jaar en als cadeau creëerde Chantana een compleet levensverhaal op Hellomydear. Lees hier het interview.

Hoe kwam je op het idee om het levensverhaal van je oma vast te leggen?

Een jaar geleden werd ik partner van 1001 Lichtjes, dat producten en diensten aanbiedt rond afscheid. Toen stuitte ik op Hellomydear.

Ik vond het direct een leuk idee om zo’n levensverhaal cadeau te doen voor de 90e verjaardag van mijn oma. Mijn oma had namelijk al vaak foto’s laten zien van de familie en van haar vader, die helaas veel te jong overleed.

Ik nam contact op met alle nichten en neven, en vroeg of ze wilden meedoen aan dit bijzondere cadeau. Dan konden we kosten delen.

Het was ook direct mijn bedoeling om het levensverhaal open te stellen: zo kunnen ook de huidige en toekomstige kinderen binnen de familie ervan genieten. Anders verdwijnt alles in kasten en albums.

schermafbeelding-2013-12-02-om-16-07-09

Hoe ben je aan de verhalen over je oma geraakt?

Gelukkig had ik al samen met mijn oma en twee tantes heel wat beeldmateriaal gedigitaliseerd uit oude fotoalbums. Dat had ik al genummerd en voorzien van verhalen en teksten. Zo had ik al heel vlug een mooi gevulde tijdslijn binnen Hellomydear. En er liggen nog minstens 2 albums om te digitaliseren!

Ik wilde ook graag nieuwe foto’s, die oma nog niet kende. Die kreeg ik van de familie. Ik heb ook alle kleinkinderen gevraagd om een herinnering of anekdote over oma te schrijven zodat ik die kon toevoegen aan de tijdslijn. Want iedereen heeft wel een pakkend, gek of grappig verhaal.

En mijn neefje heeft veel verhalen en een filmpje toegevoegd over Delft, haar geboorteplaats. Hij vond zelfs de trouwakte van mijn oma’s ouders uit 1919. Dat zijn natuurlijk fantastische toevoegingen.

Hoe verliep het aanmaken van een verhaal? Wat was er gemakkelijk of minder gemakkelijk?

Het aanmaken van het verhaal ging super vlot. Natuurlijk had ik van tevoren wel die selectie gemaakt uit de albums, dat is eigenlijk het meeste werk.

Het leuke van Hellomydear is dat je het zo makkelijk of moeilijk kunt maken als je zelf wilt. Je kunt je toespitsen op een thema, een heel leven of een rode draad uit iemands leven. Ik heb het verhaal uiteindelijk opgezet vanuit het oogpunt van de kleinkinderen: een algemeen overzicht van het leven van oma Toos.

schermafbeelding-2013-12-02-om-16-07-52

Heb je tekst en foto’s gecombineerd? Heb je video’s gebruikt?

Volgens mij heb ik alle mogelijkheden van Hellomydear gebruikt. Het is een bundeling geworden van oude en nieuwe foto’s, geboortekaartjes, krantenknipsels, mooie teksten, muziek en film.

Omdat ik ontwerper ben, heb ik zelf ook nog collages gemaakt in Photoshop die ik daarna als beeld heb toegevoegd.

Toevallig ontving ik ook twee films van mijn oom over de start van Taxi Gomes, het familiebedrijf. Die maakten de tijdslijn nog dynamischer. Dat is ook wat mij zo aanspreekt: de combinatie van stil én bewegend beeld.

Hoe lang duurde het om het verhaal te maken?

Omdat ik in een keer een heel leven van 90 jaar moest optekenen, ben ik er wel een week plus enkele avonden mee zoet geweest!

Om wat tijd te besparen heb ik uiteindelijk wel alle kinderen en kleinkinderen uitgenodigd om dingen toe te voegen en dat helpt natuurlijk.

Hoe reageerde je oma toen je het liet zien?

Ze was uiteraard erg ontroerd! Ze zag haar hele leven voorbij komen. Met het beeldmateriaal dat ze goed kende, maar ook met verhalen en beelden die ze alweer was vergeten.

Het effect was nog groter omdat we de tijdslijn presenteerden met een beamer zodat iedereen op het feest kon meekijken. Iedereen keek en luisterde heel aandachtig, dat is echt een tip.

schermafbeelding-2013-12-02-om-16-08-04

Hoe ‘leeft’ het verhaal nu verder, worden er nog dingen toegevoegd?

In de praktijk voegt niet iedereen in de familie even regelmatig dingen toe als ik. Maar je moet natuurlijk wat affiniteit hebben met computers en beeldmateriaal. Sommige mensen hebben wat begeleiding nodig. Maar er moet iemand de drijvende kracht zijn.

Na het feest heb ik zelf nog de toespraak van mijn moeder toegevoegd, en een aantal foto’s van het feest.

Verder voeg ik af en toe een beeld toe. En in het nieuwe jaar wil ik iedereen weer een e-mail sturen om te zeggen dat er beeldmateriaal is toegevoegd.

Ik zag dat je binnenkort een fotoalbum van het verhaal kunt laten maken? Dat zou een ontzettend mooie optie zijn. Dan zou het complete verhaal van oma Toos ook offline weer verder kunnen leven.

Ook een verhaal op Hellomydear cadeau doen? Surf naar http://www.hellomydear.be en ga direct aan de slag!

Heb je al een verhaal op Hellomydear, en wil je daarover ook graag op onze blog vertellen? Stuur snel een mailtje naar hello at hellomydear.be!

Leave a Comment