Our Blog

Foto’s van je kindje op Facebook: gevaarlijk?

Even een foto op Facebook zetten is snel gebeurd. Toch moet je voorzichtig zijn, want je weet niet wie er meekijkt. Nu of later.

Amy Webb, een internetonderneemster uit Amerika, deed deze zomer iets radicaals: ze haalde alle foto’s van haar kleuterdochter van Facebook. Haar besluit kwam er na een incident bij een vriendin.

De vriendin had nietsvermoedend een foto van haar vijfjarige dochter op Facebook geplaatst. “Klaar voor een weekendje aan het strand!”, schreef ze erbij. Op de foto droeg het meisje een felgele bikini.

Voor ze het wist had de foto meer dan 50 likes en reacties gekregen. Van familie en vrienden, maar ook van een heel aantal mensen die ze nauwelijks kende.
Quasi-vreemden konden de foto van haar dochter in bikini dus zien. En even verontrustend: op de foto was het volledige woonadres te lezen dat op de voordeur stond.

De valkuilen van Facebook

Amy werkt in de internetsector en wist al dat je je privacy-instellingen heel goed op Facebook moest afstellen.

facebook-board-game1

Maar haar radicale besluit kwam na een update van de Facebook-gebruikersovereenkomst. Daarin vind je dit stuk:

“We stellen ook gegevens samen uit de informatie die we al over jou en je vrienden hebben. Zo kunnen we bijvoorbeeld gegevens over jou op een rijtje zetten om te bepalen welke vrienden we in je nieuwsoverzicht laten zien of om tags voor te stellen voor de foto’s die je plaatst.”

In de praktijk: Facebook houdt voor elke gebruiker een intern ‘dossier’ bij. Met gezichtsherkenning kan het bijvoorbeeld foto’s van jou alvast herkennen, zelfs zonder dat je erin getagd bent.

Amy’s dochter zit niet op Facebook en kan nog niet getagd worden. Maar haar dossier staat al klaar. Ze hoeft als tiener maar een profiel aan te maken en hup, al haar foto’s sinds haar geboorte, worden eraan gelinkt.

In theorie hebben haar latere klasgenoten dus toegang tot haar babyfoto’s. En kan een handige volwassene haar foto’s in bikini downloaden…

Kies beter voor een veilig alternatief

hellomydear-privacy

Voorkomen is beter dan genezen, vindt Amy, die daarom haar dochter van alle platformen met gezichtsherkenning haalde. (hier vind je haar volledige verhaal).

Als Amy Frans of Nederlands sprak, zouden we haar natuurlijk graag Hellomydear aanraden.

Want Hellomydear is een onafhankelijk en afgeschermd platform om herinneringen te bewaren. Waartoe Facebook, Google of andere grote bedrijven geen toegang hebben, en waar geen gezichtsherkenning wordt gebruikt.

Zodat je met foto’s en video’s een levensverhaal kan maken in alle privacy, waarover jij 100% controle hebt, altijd.

Wil je nooit voor onaangename verrassingen komen te staan? Maak snel en gemakkelijk een verhaal op Hellomydear en probeer het een maand gratis uit. Alle info op http://www.hellomydear.be

Leave a Comment